Onze historiek

Geschiedenis KUNNIG

KUNNIG is ontstaan in 1965 als de “Beschermde Werkplaats van Antwerpen”. In 2015 vierden we onze 50ste verjaardag en zijn we losgekoppeld van Stad Antwerpen. Sindsdien gaan we op zoek naar interessante partnerships met lokale ondernemingen.

Bedrijven en particulieren die met KUNNIG samenwerken zijn trots op de partnerships die we met elkaar opzetten. Op dit moment zijn we een VZW met 280 werknemers. Van die 280 medewerkers zijn er 230 maatwerkers en 50 omkaderingsmedewerkers.

Maatwerkbedrijven nu

Sinds 2019 is het maatwerkdecreet in werking. We spreken sindsdien niet langer over beschutte en sociale werkplaatsen, wel over maatwerkbedrijven. De ambitie van het maatwerkdecreet is om op basis van de individuele noden van de werknemer een ondersteuning op maat te bepalen.

In 2021 lanceerde Groep Maatwerk de campagne "Onderneem slim. Zoek het niet te ver". In Vlaanderen en Brussel staan meer dan 100 maatwerkbedrijven klaar om een kwaliteitsvolle oplossing te bieden voor jouw bedrijf. De nieuwe campagne toont aan dat er, waar in Vlaanderen of Brussel je onderneming zich ook bevindt, je altijd beroep kan doen op een maatwerkbedrijf bij jou in de buurt. Benieuwd naar de campagne?

Geschiedenis maatwerk

Vanaf 1945 tot 1955 werden heel wat lokale initiatieve opgestart. Naar aanleiding van Wereldoorlog II, waarna veel mensen achterbleven met een fysieke handicap, ging men op zoek naar alternatieve tewerkstelling. In 1958 werd het wetsvoorstel rond zogenaamde "beschutte werkplaatsen" goedgekeurd. In 1993 richtte men het Nationaal Rijksfonds op. Dit Rijksfonds stond in voor de erkenning, subsidiëring en omschrijving van de opdracht van een beschutte werkplaats. In 1990 ontstond het Vlaams Fonds. 

Voor meer informatie over maatwerk kan je terecht op de website van Groep Maatwerk.

Website Groep Maatwerk

Een kijkje in de KUNNIG archieven

accessibility