We organiseren ook interne opleidingen zodat medewerkers zich kunnen heroriënteren.
In november 2016 vatte Jürgen Roelants zijn loopbaan bij KUNNIG aan als arbeider. Op 1 oktober 2021 startte hij aan zijn nieuwe functie als werkleider locatie. Een interessante case van doorstroom binnen KUNNIG!
Jürgen: “Ik was langdurig werkzoekend en daarom werd ik door VDAB begeleid. Ik kreeg het recht collectief maatwerk toegekend. Bij VDAB behaalde ik een attest om met de heftruck te mogen rijden. Mijn competenties sloten aan op de werking van de logistieke afdeling bij KUNNIG.”
Jürgen: “Ja! In het begin wist ik totaal niet waar de organisatie KUNNIG voor stond en waar ik zou belanden, maar ik vind het super om met verschillende mensen te kunnen samenwerken.“
Jürgen: “Ik stapte op een gegeven moment naar mijn leidinggevende, Jacques, omdat ik meer wilde. Ik ben graag met mensen bezig. Toen ik nog arbeider was zat ik al bij de vakbond, omdat ik mee wil zoeken naar oplossingen en op wil komen voor mensen. Als assistent-werkleider zou ik nog meer kunnen betekenen voor mijn team.”
Jacques Callaij is werkleider op de logistieke afdeling van KUNNIG. Hij begeleidde Jürgen intensief gedurende enkele maanden.
Jacques: “In elk mens zit potentieel. Het is mijn taak als werkleider om mensen in die mate te ondersteunen zodat ze het onderste uit de kan halen. Zo geef je je mensen de kans om te groeien op professioneel vlak en om hun eigen potentieel in te zien."
Jacques was blij toen Jürgen bij hem kwam met de vraag om assistent-werkleider te worden. Jacques: "Als assistent-werkleider fungeer je als verlengstuk van de werkleider tot op een bepaald niveau. Je stuurt mensen aan, volgt hen op en staat in voor de uitvoering op de werkvloer. Als werkleider geef ik al hetgeen in mijn rugzak zit door aan de mensen die willen groeien. Zo laat ik hen zelf initiatief nemen, planningen maken, vergaderingen leiden, enzovoort. Ik verwacht van beide kanten een goede communicatie en een zekere openheid.”
Jürgen: “Mijn interesse werd gewekt door, of eigenlijk dankzij, corona. Omwille van corona waren er op onze afdeling heel wat minder mensen aan het werk. Daardoor nam ik vaker het leidinggevende aspect op mij en ik merkte dat dat me heel erg lag. Ik wilde nog meer groeien om me zo ook de langetermijnvisie als werkleider eigen te maken.“
Jürgen: “De gesprekken startten in het begin van coronatijden. Daardoor heeft het nogal lang geduurd tot ik echt bericht kreeg dat ik de functie had. Dat heeft voor mij enerzijds een positieve en anderzijds een negatieve nasmaak gehad. Het is nooit leuk om lang te moeten wachten, maar daardoor heb ik wel een lange inloopperiode gehad. Een heleboel nieuwe taken kon ik zo beter aanleren.“
Jürgen: “Ja, maar ik moet nog wel veel bijleren. Dat is het fijne, ik krijg hier de kans om mijn competenties gaandeweg te versterken en kan dus blijven groeien in mijn rol. Ik weet al hoe ik met de medewerkers om moet gaan omdat ik jarenlang naast hen en samen met hen heb gewerkt.”
Jacques sluit hier op aan: “Ik heb vertrouwen in de capaciteiten van Jürgen als werkleider, anders was ik ook niet aan dit traject met hem begonnen. Het is jammer dat we een goede collega kwijt zijn op onze afdeling, maar Jürgen is een echte aanwinst voor onze locatiewerking.”
Jürgen: “De klik maken van collega naar leidinggevende is waar ik het langst moeite mee heb gehad. Ik kon op de logistieke afdeling wel oefenen als assistent-werkleider, maar op het eind van de dag ben je dan assistent en kan je de echt moeilijke situaties uitbesteden aan je werkleider. Als werkleider heb je ook plots een team van een 8-tal medewerkers, en da’s een hele aanpassing. Daarnaast werkt er een vast team op onze logistieke afdeling, terwijl je als werkleider locatie vaak een team meekrijgt van medewerkers die je enkel kent van de wandelgangen.”
Jürgen: “Binnen de organisatie zetten we verschillende types gesprekken in: evaluatiegesprekken, bijsturingen en POP-gesprekken. De POP-gesprekken kende ik al uit mijn eigen jaarlijkse ervaring, maar van de andere gesprekken was ik niet op de hoogte. Hier kreeg ik de kans om enkele gesprekken van andere werkleiders bij te wonen. Daarnaast heb ik ook veel oefengesprekken gedaan om met verschillende situaties te leren omgaan.”
Jürgen: “Een goede werkleider is iemand die zijn team kan aansturen. Voor mij betekent het dat je ergens samen aan begint met je team. Ik pak dat op een speelse manier aan. Als werkleider is het je doel om mensen de handvaten te geven die ze nodig hebben om hun kwaliteiten te versterken.“
Het verhaal van Jürgen is een voorbeeld van doorstroom binnen onze organisatie. “Doorstroom naar het reguliere arbeidscircuit of binnen de eigen organisatie wordt enorm aangemoedigd. Zo kan elke werknemer aangeven bij zijn leidinggevende of hij of zij bepaalde competenties wil versterken, nieuwe competenties wil aanleren, enzovoort.” Dat zegt Ella Vandermeulen, HR Businesspartner. Ella staat onder andere in voor de Vormings-, Trainings- en Opleidingstrajecten binnen KUNNIG.
Ella: ”We luisteren naar de wensen van onze medewerkers en kijken samen naar wat er mogelijk is. Zo geven we de kans aan werknemers om zich te heroriënteren binnen de organisatie. Op dit moment worden er interne vacatures ingevuld om onze groeiende textielafdeling en technische assemblage afdeling te versterken. We bevragen wie er interesse heeft en plannen selectiedagen en verschillende proeven in. Vervolgens gaan we met de medewerkers aan de slag in een praktische opleiding.”
Op die manier zijn er al een aantal medewerkers die de switch maakten van de ene naar de andere afdeling om zo hun competenties uit te breiden en nieuwe dingen bij te leren. Zo wil KUNNIG een organisatie zijn die levenslang leren hoog in het vaandel draagt.