Lokaal partnership met Albe De Coker

05/09/2022
Duurzaam samenwerken tussen de sociale en de reguliere economie: het werkt. Drukkerij Albe de Coker en KUNNIG werken al sinds 2016 samen.

Enkel de Hobokense polder scheidt de twee bedrijven van elkaar. Dat kan tellen als lokaal partnerschap. 

CO2-neutrale drukkerij

Albe De Coker is een moderne, CO2-neutrale drukkerij. Het drukwerk van Albe De Coker vind je overal terug. In de supermarkt, op tentoonstellingen, in de boekhandel, bij jou op de salontafel, … Noem maar op! Duurzaam en ethisch ondernemen is voor Albe De Coker heel belangrijk. Vandaar ook de samenwerking met KUNNIG: om zo duurzame tewerkstellingskansen te bieden aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

 

 

Ecologische inspanningen

Ecologie en economie gaan bij Albe De Coker hand in hand. Dat uit zich onder andere in:

  • 2650 zonnepanelen die al meer dan 10 jaar voor hun energie zorgen
  • duurzame investeringen, bijvoorbeeld in nieuwe drukpersen die 30% minder energie kosten
  • samenwerken met ClimatePartner voor CO2-neutraal drukwerk
  • verminderen van het gebruik van afvalstoffen (door ze selectief in te zamelen en correct te verwijderen)
  • andere ecologische inspanningen: ledverlichting, energiezuinige persen en apparatuur, inkten van plantaardige basis, …

 

  

Een gevuld takenpakket

De taken van KUNNIG bij Albe De Coker zijn uiteenlopend. Maatwerkers op locatie, Stefan Dries en Dimitri Demunck, lichten toe hoe hun takenpakket eruitziet.

“Wij doen vooral de voorbereiding van opdrachten, een soort orderpicking. Dan krijgen we een lijst met zaken die in een pakket moeten zitten en verzamelen we ze. Omdat de opdrachten regelmatig anders zijn is er genoeg afwisseling, dus da’s leuk werken.”

Michel Heylen, Team Leader Handling en POS bij Albe De Coker, legt uit waarom de organisatie zo graag samenwerkt met KUNNIG.

“Ik werk al 37 jaar bij Albe De Coker. De KUNNIG-afdeling in zijn huidige vorm bestaat nu 2,5 jaar. Als je mij zou vragen om te kiezen tussen een ploeg met mensen uit de reguliere arbeidsmarkt of een ploeg met mensen van KUNNIG, dan kies ik zonder twijfel voor die van KUNNIG. Jullie mensen zijn fiere werkers die gedreven zijn én die weten wat ze doen. Zo letten ze bijvoorbeeld heel erg op fouten. De kwaliteitscontrole zit goed: als er drukwerk van een andere afdeling bij ons verder afgewerkt wordt, dan pikt de KUNNIG ploeg de kleine schoonheidsfoutjes er zonder aarzelen uit.”

Ook intern, in ons eigen gebouw, doen we aan na-druk-werk voor Albe De Coker. Zo verzamelen we bijvoorbeeld posterpakketten of stellen we grotere pakketten samen, die tijdrovender zijn of waar in de hallen bij Albe De Coker geen plaats voor is. Zo kunnen de medewerkers van Albe De Coker zich focussen op hun kerntaken. Onze arbeiders zijn namelijk sterk in repetitief werk.

Op locatie pluggen onze ploegen dan weer naadloos in in het bedrijf. Zo kunnen we de eigen medewerkers extra ondersteuning bieden waar nodig. Bij Albe De Coker weten ze ook dat we flexibel zijn. Wanneer er een tijdelijke productiepiek is die de vaste ploeg niet alleen kan dragen, dan staan we te springen om extra maatwerkers aan het werk te zetten.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van ons locatiewerk?

 

 “Ik verveel me geen seconde!”

De locatieploeg bij KUNNIG bestaat uit een 120-tal medewerkers. Geen kleine groep om tevreden te stellen. Maar voor maatwerkers Stefan en Dimitri is het werk op locatie echt hun dada. “Ik werk graag bij Albe omdat het leuke werkuren zijn. Ik verveel me geen seconde, er is altijd werk genoeg. Daardoor vliegen de dagen ook snel vooruit,” zegt Stefan. “Er is ook veel ruimte voor humor, dat zullen mijn toffe collega’s wel beamen,” vult Dimitri aan.

Michel vult aan: “De werksfeer zit hier heel goed, we merken dat mensen graag bij ons komen werken. Als het werk goed gedaan is of we hebben een strakke deadline gehaald, dan verwennen we onze medewerkers wel eens met wat lekkers. En daar profiteert de KUNNIG ploeg natuurlijk ook van!”

 

Team met één aanspreekpunt

Nicole Mol is een vaste teamleider op locatie. Ze staat voornamelijk bij klant Albe De Coker en kent het takenpakket en de ploeg als geen ander. “Elke dag brengt iets nieuws”, vertelt Nicole. “Ik ben nog nooit een dag met tegenzin komen werken.”

Mijn uitdaging is er elke dag opnieuw voor zorgen dat iedereen zich hier goed voelt. Goed in zijn vel, goed in de groep en goed in zijn job. Voor mij is het heel belangrijk dat onze mensen gehoord worden. Als ik hen zelf verder kan helpen omdat ze moeite hebben met het uitvoeren van een bepaalde opdracht, dan doe ik dat met plezier. Maar ook als er op andere vlakken problemen zijn, ben ik hun aanspreekpunt en kan ik bijvoorbeeld doorverwijzen naar onze sociale dienst en jobcoaches.”

In de functie van teamleider bij KUNNIG heb je niet alleen een ondersteunende rol, maar neem je ook een sociale rol op.

Klinkt dat je als muziek in de oren? Goed nieuws, want KUNNIG zoekt nog teamleiders (locatie). Bekijk de volledige vacature voor teamleider locatie.

accessibility