Een vernieuwde bib Permeke met dank aan KUNNIG

11/10/2023
Na enkele maanden zwoegen en puffen is de renovatie van de jeugdafdeling van Antwerpse hoofdbibliotheek Permeke (bijna) helemaal afgewerkt! Architect van het ambitieuze project, Pieter Bostoen, klopte voor de uitwerking aan bij de textielafdeling en schrijnwerkerij van KUNNIG. Onze textielafdeling ging een kijkje nemen in de vernieuwde bibliotheek

Laagdrempelige rondleiding

Klaas Van Gorp van bibliotheek Permeke leidde onze medewerkers rond in de bibliotheek. Dat gebeurde op een laagdrempelige manier, zodat onze collega’s alles begrijpen. Want wist je dat het merendeel van de medewerkers in onze textielafdeling tewerkgesteld worden met een artikel 60-statuut? Da’s een werkervaringstraject van de overheid, zodat mensen (relevante) werkervaring kunnen opdoen. Op die manier kunnen ze daarna de reguliere arbeidsmarkt (opnieuw) betreden. Medewerkers die in onze technische afdelingen starten hebben vaak wel de technische competenties, maar zijn bijvoorbeeld niet sterk genoeg in het Nederlands om in de reguliere arbeidsmarkt aan het werk te kunnen gaan. “Ik personaliseer de rondleidingen op maat van de bezoeker. Zo leg ik in jullie groep enerzijds de nadruk op het knappe werk dat jullie medewerkers presteerden, en licht ik anderzijds het aanbod toe dat we hier hebben om Nederlands te leren, zoals de boeken voor volwassenen in makkelijk Nederlands.” Aldus Klaas Van Gorp.

Dat ons werk gesmaakt wordt, dat is zeker. Klaas Van Gorp: “We hebben al heel veel complimenten gekregen, zowel van de kleinste gebruikers van onze bib, als van hun opvoeders. De jeugdzone is echt een fijne plek geworden om boeken te ontdekken, om tot rust te komen en om bijvoorbeeld voor te lezen.”

 

Vakmanschap van niveau

In onze ateliers gebeurden heel wat voorbereidende werken voor de renovatie. Onze schrijnwerkerij maakte alle onderdelen voor de inkombalie/koffiehoek, de extra toonrekken aan de boekenkasten, de golvende inlever- en ontleenwanden, en de grote speel- en zithoek in de jeugdzone. De onderdelen voor de grote meubelstukken monteerde een ander team ter plaatse in de bibliotheek. Wat een vakmanschap! Op de textielafdeling werkten de collega’s van het herstofferingsatelier druk aan de nieuwe bekleding voor 8 zitbanken. Ook het op maat gemaakte kussen in de speelhoek werd door onze collega’s gemaakt. (En is volledig afneembaar!) Een leuk weetje: vele jaren geleden bekleedden we de poefen al eens, en ook de rode zeteltjes die je boven in de bib in de stille zone terugvindt werden door onze maatwerkers gestoffeerd.

“Een nieuwe inrichting was nodig om al onze bezoekers te kunnen bieden waar zij nood aan hebben. Wat mensen in de bibliotheek komen doen is heel verschillend. Kinderen willen hun huiswerk maken of computerspellen spelen, jongeren willen snuffelen tussen de boeken en in stilte komen studeren, mensen willen deelnemen aan activiteiten. In de aanpak gingen we naar een volledig nieuw gelijkvloers met verschillende zones. Als bibliotheek zijn we zelf eigenaar van het project en gingen we op zoek naar een goede match. Die vonden we bij architect Pieter Bostoen, die op zijn beurt met jullie wilde werken. Wij zijn heel erg blij met de vlotte, open samenwerking,” aldus Bruno Aernouts van stad Antwerpen.

 

Snel schakelen en toekomstmuziek

“Het is niet mijn eerste keer dat ik met KUNNIG samenwerk,” zegt architect Pieter Bostoen. “Dit is het vierde project dat we samen ondernemen. In het verleden werkte ik ook al met het metaalatelier, dat nu niet meer bestaat, voor de inrichting van spellenwinkel en -café The Playground. Voor de inrichting van de juwelenwinkel van Hanne Schoofs deed ik beroep op de schrijnwerkerij. Juist door al die goede ervaringen wilde ik opnieuw met jullie samenwerken.”

Met een tevreden gevoel blikt Bostoen terug op het samenwerken. “Er kon snel geschakeld worden wanneer nodig. Omwille van overlappende vakantieperiodes was het soms wat zoeken naar overzicht, maar dankzij jullie open en vlotte communicatie kwam alles helemaal goed.” Bostoen voegt toe: “Ik broed al op een volgend idee dat we samen kunnen uitwerken. Misschien iets met het restmateriaal dat nog over is van dit project?”

“De grootste meerwaarde is volgens mij om te zien hoe de trotsheid zich manifesteert bij jullie medewerkers. Personen die het moeilijk hebben om mee te draaien op de arbeidsmarkt worden zo toch mee getrokken in het verhaal.” Bedankt Pieter Bostoen, voor deze mooie woorden!

 Bibliotheek Permeke © Michiel Vergauwe

Benieuwd om de bib zelf te ontdekken? Bezoek bibliotheek Permeke van maandag tot vrijdag van 10u tot 18u en in het weekend van 10u tot 16u. Meer info op permeke.org.

accessibility