Met Pit op bezoek bij KUNNIG

30/06/2021
Samenwerkingen om trots op te zijn, daar pakken we graag mee uit! Marjolein en Klazien, de oprichters van Met Pit, brachten een bezoekje aan ons naaiatelier.

Een tijdje geleden klopte Met Pit bij ons aan om hen te ondersteunen in de productie van hun duurzame pittenkussens. En sindsdien zijn we fiere partners. De dames krijgen een rondleiding in het atelier. Op die manier maken ze kennis met onze maatwerkers, die dagelijks aan de pittenkussens werken. We nemen een kijkje in het productieproces van de pittenkussens van a tot z!

Duurzaam boven

De twee vrouwen achter Met Pit, Marjolein en Klazien, hebben een duidelijk doel voor ogen: een lokaal en duurzaam gemaakte pittenzak die er leuk uitziet én jaren mee kan.

De pittenkussens zijn gemaakt van een binnen- en buitenhoes, waardoor je ‘m lekker hygiënisch kan houden door de hoes in de wasmachine te stoppen. Daarnaast worden er, in tegenstelling tot andere gekende pittenkussens, geen kersenpitten gebruikt, maar tarwe. Tarwe is kleiner, daardoor zachter en heeft geen onaangename, soms verbrande, geur na het opwarmen. De tarwe is van Nederlandse en Belgische bodem, dus ook daar houdt Met Pit rekening met het milieu. De stoffen voor de binnenhoezen zijn van ongebleekt katoen. En de buitenhoezen hebben een effen kleur of een patroon in verschillende kleuren. Waardoor de pittenzakken er ook nog leuk uitzien en een origineel cadeau kunnen zijn.

Een pittenkussen, wa’s da?

De pittenzak, we kennen ‘m allemaal wel. In de winter verwarmt hij koude voeten en handen, ’s zomers kan je hem als coldpack gebruiken om af te koelen. Heb je last van stijve spieren, dan kan warmte verlichting bieden. Voor kinderen die verdrietig zijn, kan een warm kussen ook troost bieden, als een soort warmteknuffel. Een multifunctioneel, onmisbaar item om in huis te halen.

Hoe ontstond Met Pit?

Marjolein en Klazien kennen elkaar van het schoolplein en raakten aan de praat. Klazien had al een webshop en had een nieuwe website nodig. Marjolein kon die website maken, en zo startte hun partnerschap. Toen kwam er een opdracht binnen van Make-a-Wish Nederland die pittenzakken wilde laten maken om aan de kinderen te geven waarvoor zij een wens laten uitkomen. Klazien begon aan de ontwerpen en liet deze maken bij verschillende naaiateliers. Na de opdracht beslisten de vrouwen om de pittenzakken te verkopen in hun eerste webshop. En met succes!

De vraag naar pittenzakken werd zo groot dat het Marjolein en Klazien een mooie kans leek om Met Pit op te richten; een webshop puur gericht op de pittenzakken. De naaiateliers waar Met Pit mee samenwerkt zijn allemaal sociale werkplaatsen, gericht op een duurzame tewerkstelling van mensen die in de samenleving niet deel kunnen nemen aan het reguliere arbeidsproces. Daar worden Marjolein en Klazien heel blij van! Vroeger werkten ze in de zorgsector, maar daar wilden ze beiden niet meer in verder. Op deze manier is er toch nog een link met de zorg en dat vinden ze fijn. Grote plus: dankzij hun producten helpen ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om hun competenties te versterken en hun werkervaring uit te breiden.

Hoe gaat de productie bij KUNNIG in z’n werk?

Met Pit bestelt stoffen en laat die rechtstreeks in ons naaiatelier leveren. Daarna steken onze maatwerkers de pittenkussens van a tot z in elkaar. We produceren in ons atelier zowel de binnen- als buitenhoezen en vullen de binnenhoes met tarwe.

De stoffen worden in verschillende lagen op elkaar gelegd, waarna ze meteen op maat geknipt worden met een elektrische schaar. Na het knippen gaan we door naar onze naaimachines. De binnen- en buitenhoezen worden er in elkaar gezet. De buitenhoezen kunnen meteen afgewerkt worden met een mooi label, voor de binnenhoes is nog een tussenstap vereist. De aparte secties van de binnenhoes vullen we met tarwe! Dat moet mooi afgewogen zijn, dit doen we zo efficiënt en ergonomisch mogelijk. Daarna verdwijnen de binnenhoezen opnieuw onder de naaimachine zodat ze mooi dichtgestikt kunnen worden. Na assemblage, is het tijd om alles te tellen. En dan verzenden we de afgewerkte hoezen naar het kantoor van Met Pit!

Wat brengt de toekomst?

De toekomstplannen richten zich op het uitbreiden van Met Pit, zodat zij nog meer mensen blij kunnen maken met de pittenzakken. Dit doen de dames onder meer door de webshop verder aan te vullen, maar ook door bijvoorbeeld, in aanloop naar de kerstperiode, kerstpakketten aan te bieden en samen te werken met retailers die hun producten kunnen doorverkopen in hun winkel.

Grootse plannen, dus! Wij kijken alvast mee uit naar de toekomstplannen van Met Pit. Begint het te kriebelen om meer te ontdekken van wat wij kunnen? Kijk eens rond op onze website en contacteer ons. Wij kijken ernaar uit om samen te werken!

accessibility