Naar een groenere maatschappij met Donkey Republic

11/01/2023
Het deelfietsplatform Donkey Republic werkt sinds begin 2022 samen met KUNNIG voor de assemblage van fietsen en e-bikes. Na Kortrijk en Gent was nu ook Antwerpen aan de beurt.

Ondertussen staan in heel wat gemeenten van de Antwerpse Vervoerregio, Groot-Antwerpen en het Waasland hubs met gewone en elektrische fietsen. Op de website van het deelfietsplatform vind je alle info over het aanbod. De deelfietsen van Donkey Republic kan je nu in 32 gemeenten in België gebruiken. Er zijn bijna 250 hubs met 1.650 fietsen. Tegen de zomer van 2023 worden dat zo'n 2.000 fietsen.

 

 

Arnaud Renoy country manager Donkey Republic KUNNIG

Arnaud Renoy, Country Manager bij Donkey Republic, zegt daarover: “Met Donkey Republic willen we werken aan een groenere, meer duurzame maatschappij. Het is een van oorsprong Deens bedrijf dat werd opgericht in 2015 en héél snel is beginnen groeien. Intussen zijn we actief in meer dan 71 steden. Die groei is echt van de moetens om te kunnen blijven inspelen op de vraag die we krijgen.”

Glenn werkt al 8 jaar bij KUNNIG. Sinds de oprichting van de afdeling montage en assemblage bouwt hij mee aan displays, schakelkasten, fietsen, …

“Ik vind het leuk om met een klein team samen te werken. We werken allemaal aan dezelfde opdrachten, maar toch kunnen we zelfstandig ons ding doen. Ik ben graag met mijn handen bezig, dus deze job is voor mij ideaal.”

Groeispurt

Op dit moment plaatst Donkey Republic op wekelijkse basis een 200 à 250 nieuwe fietsen in en rond Antwerpen. Dat is een vijfvoud van de oorspronkelijke vraag.

“Die groeispurt zorgt ervoor dat we kort en snel moeten kunnen schakelen met deadlines. We willen niet in snelheid gepakt worden, dus flexibiliteit om daarmee om te kunnen gaan is heel belangrijk,” zegt Simon Bellefroid van KUNNIG.

“Elke dag beginnen we weer met een schone lei. Ons doel is om dagelijks met 4 maatwerkers 30 fietsen rijklaar te maken. Na onze assemblage en controle gaan de fietsen door naar het mechanica-team van Donkey Republic zelf, die ook vanuit onze locatie werken. Zij zorgen voor de instellingen van het computermechanisme en de afwerking.”

Arnaud vult aan: “Als je bekijkt hoe de samenwerking begon en waar we nu staan, hebben we al een enorme groeispurt doorgemaakt. In het begin deed de KUNNIG ploeg alleen de voorbereiding van de fietsen: de fietsen uitpakken, inscannen en bij wijze van spreken enkele vijsjes aandraaien. In onderlinge samenspraak tussen Donkey Republic en KUNNIG werd het takenpakket herbekeken. Daaruit bleek dat er nog heel wat repetitieve taken opgepakt konden worden. Op dit moment werkt KUNNIG op 32 verschillende punten van de fietsen, da’s ongeveer een 75% van het klaarmaken.“

Inclusieve arbeidsmarkt

De kracht van de samenwerkingen tussen de sociale en reguliere economie schuilt in de sociale missie van maatwerkbedrijven. Voor veel organisaties in de reguliere economie is het een enorme meerwaarde dat ze zich zo mee achter duurzame tewerkstelling scharen.

Samenwerking Donkey Republic maatwerkbedrijf KUNNIG“Dat klopt, we vinden het belangrijk om mee in te zetten op duurzame tewerkstelling van een grote groep mensen,” aldus Arnaud. ”Dat passen we trouwens ook toe in ons eigen personeelsbestand. Per 10 medewerkers nemen we één werknemer aan met een IBO-contract. Zo krijgt de medewerker echt opleiding on the job en kan hij verschillende competenties opdoen op de werkvloer. Op die manier werken we aan een inclusieve arbeidsmarkt.”

Fuat, één van de medewerkers op de afdeling montage, sleutelt verder aan de fietsen. Hij werkt dit jaar 15 jaar bij KUNNIG als maatwerker. “Het is tof om aan de fietsen te werken omdat je ze daarna kan tegenkomen op straat. Je ziet dus echt het resultaat van je werk.” Ook de andere mannen van de afdeling vinden het fijn om hun werk tegen te komen in het dagelijkse leven. De maatwerkers die bij KUNNIG aan de slag zijn vinden moeilijker werk op de reguliere arbeidsmarkt. Bij KUNNIG kijken we naar ieders kennen en kunnen.

“Op basis van iemands kwaliteiten schakelen we hem of haar dan in op een bepaalde opdracht. Heel veel van onze medewerkers halen een stuk eigenwaarde uit hun job. Wéten dat ze goed zijn in wat ze elke dag doen is heel belangrijk,” vult Simon aan.

 

Benieuwd naar meer van onze afdeling montage & assemblage, waarvoor we heel wat technische kennis in huis hebben?

Ontdek de afdeling

accessibility